
בעבר, כשרצינו לבנות פרגולה, הליך קבלת האישור היה קשה ומעיק. כיום בעקבות רפורמה לתכנון ובנייה שנכנסה לתוקף במהלך שנת 2014 עד ינואר 2016, ישנו שינוי משמעותי המשפיע על כל התהליך. הרפורמה מבטיחה לאזרח כי היא תפחית מהסרבול שהליך בניית הפרגולות נמשך בעבר (בנוסף לתחומים נוספים כמו בנייה פרטית וציבורית, סגירת מרפסות וכדומה).
מה כוללת הרפורמה החדשה המכונה "חוק הפרגולות"?
הרפורמה החדשה בעצם כוללת כל מיני סעיפים בתחום התכנון והבנייה, כאשר היא למעשה מעניקה סמכויות לרשויות המקומיות ובכך מפחיתה את הלחץ על הרשויות האזוריות למתן אישורי בניה. הסמכות הזו תוענק בהדרגה בהתאם לדירוג מסויים שמשרד הפנים יתן לכל ועדה מקומית בהתאם למקצועיותה ולמוכנות שלה לקבל את הסמכות החדשה. הסמכות החדשה תכלול בתוכה בעיקר את האפשרויות של תוספות שטחי בניה, אישור תוכניות בניה מצומצמות, וניהול עצמאי של שטחים ציבוריים בתחום השטח של הרשות המקומית.
מה המטרה הכללית של התכנית הזו?
המטרה הכללית היא הענקת סמכויות לרשויות המקומיות על מנת להעניק להן עצמאות ובכך להפחית את העומס האדיר על כתפיהן של הועדות המחוזיות. בעבר היו קיימות 6 ועדות מחוזיות, והעומס עליהן כבד מאד. על מנת לקבל את אישור הבניה הקטן ביותר היה צורך לעבור תהליך מייגע של העברת נתונים ומילוי טפסים וכל זה עיכב כניסה של דירות חדשות לתחום הבנייה מכירה ושכירות. עד לכניסת הרפורמה, 6 הוועדות המחוזיות היו בעלות סמכות בלעדית לאישור תוספת בנייה ולאור כל התהליך שפירטנו מעלה ברור לכולנו למה ההליך היה ארוך, מסורבל ולקח זמן רב מעבר להגיון.
מהי המטרה הספציפית בהענקת הסמכות לרשויות המקומיות?
המטרה היא לתת סמכות לרשויות המקומיות, וכפי שכתבנו מעלה להפחית את העומס ואת הזמן הדרוש לקבלת אישור בנייה. במסגרת כניסת הרפורמה נקבעו זמנים קבועים בחוק בהם יש לאשר תוכניות בניה, ובמקרים של בנייה קלה כמו פרגולות, אפילו לא נצטרך להגיש בקשה לעירייה אלא רק ליידע אותה לאחר הבנייה (עם סייגים מסויימים כמובן, שעליהם נרחיב בהמשך המאמר).
פרקי הזמן לאישור תכניות בניה
בוועדות המקומיות והמחוזיות יתחייבו לאשר תכניות בניה לפי המפרט הבא:
- מקומית- לאשר או לדחות תוכנית במהלך 12 חודשים
- מחוזית- לאשר או לדחות תוכנית במהלך 18 חודשים
- תוכניות מתאר ארציות – יצטרכו לסיים את כל תהליך האישור במהלך שנתיים.
לפני הרפורמה משך קבלת אישור בוועדות המחוזיות עמד על 3-4 שנים לבקשה, בממוצע. אם ניקח את מחוז מרכז לדוגמא נוכל לציין כי מדובר על זמן המתנה של בין 4-5 שנים לאישור תוכנית. במחוז צפון הזמן הממוצע הוא 4 שנים, במחוז חיפה וירושלים כ-3.5 שנים ובמחוז תל אביב ובדרום מדובר "רק" על טווח זמן של 2.5-3 שנים.
מסלולים נוספים ברפורמה:
ניתן סקירה מזורזת על המסלולים שהרפורמה כוללת.
- הליך מקוצר לנתינת היתר בנייה של סגירת מרפסת, הוספת מרפסת, הרחבות בנייה עד 25 מ"ר והוספת מעלית- אישור או סירוב עד 45 יום.
- הליך רישוי מלא אך מזורז יותר מבעבר, לכל שאר ההיתרים – אישור או סירוב עד 90 יום.
- פטור מוחלט מהצורך להגיש היתר בניה לגבי מתקנים זמניים או עבודות זמניות. זה יכלול מזגנים, סככות, מחסנים, גידור והתקנת פרגולה. בכל התוספות הללו לא נצטרך להגיש בקשה מראש ולחכות לאישור המיוחל, אלא לבצע את העבודה ופשוט ליידע את הרשות המקומית על ההתקנה החדשה.
אין כל ספק כי הסעיף השלישי הוא הבשורה האמיתית מכיוון שאפשר להתקין פרגולה מעץ או מתכת (ללא קירות אבן וללא חיפוי מלמעלה) ללא צורך בהגשת אישורים כמו פעם, וההליך קל הרבה יותר מבעבר.
.
.
.